A közös tulajdonról

Közös tulajdon megszüntetési megoldások

Mi az a közös tulajdon?

Közös tulajdonról akkor beszélünk, amikor egy dolog egyidejűleg több személy (akár magánszemély, akár cég vagy egyéb szervezet) tulajdonában van.

Ennek egyik leggyakoribb és legtöbb problémát felvető esete, amikor egy ingatlan van több személy közös tulajdonában. Ez a helyzet legtöbbször öröklés útján áll elő, így sajnos majdnem minden családban előfordul.

Miért nem jó nekem a közös tulajdon?

Sok esetben előfordul, hogy a kusza öröklési/tulajdonlási viszonyok következtében az ingatlan tulajdonosai nem is ismerik egymást, nem állnak kapcsolatban egymással. Gyakori eset, hogy a tulajdonosok egyike kizárólagosan használja az ingatlant, nem törődve azzal, hogy az nem csupán az ő tulajdonát képezi. Sok esetben előfordul, hogy egy kisebbségi tulajdonos nincs is tisztában azzal, hogy az ingatlant ő maga is használhatná vagy a más általi használat fejében díjazásra lehetne jogosult. Előállhat olyan eset is, hogy érdemben az ingatlant nem használhatja, azonban annak rendszeres vagy szükséges karbantartási költségeit fizetnie kell, így felesleges kiadással kell szembesülni minden hónapban.

Lényegében elmondható, hogy a közös tulajdon valójában senkinek nem jó, jellemző, hogy egy ingatlanhányadra annak tulajdonosa, mint értéktelen, illetve pénzzé nem tehető vagyonra gondol. Ez a valóságban azonban korántsem feltétlenül van így.

Mit lehet kezdeni egy ingatlanhányaddal?

Egy ingatlanhányad a gyakorlatban sokszor nem sokat ér, szinte értéktelen, ugyanis amennyiben az ingatlan természetben nem megosztható, azaz azt nem tudják a különböző tulajdonosok egyidejűleg többen használni, akkor az ingatlan a bentlakó vagy bent tartózkodó tulajdonoson kívüli tulajdonosok számára nem hordoz gyakorlati, pénzre váltható értéket. Eladni konszenzus hiányában nem lehet az egész ingatlant, hisz a bentlakónak kényelmes ez a helyzet. De mit lehet akkor kezdeni vele?

Felvásároljuk ingatlanban fennálló résztulajdonát

Társaságunk arra szakosodott, hogy a közös tulajdon problémáját az Ön számára a lehető legegyszerűbb módon oldja meg, végleges jelleggel oly módon, hogy ingatlanhányadát – amennyiben az illeszkedik társaságunk portfoliójába – megvásároljuk Öntől, adásvételi szerződés útján. Önnek a továbbiakban a közös tulajdonnal nem lesz gondja, az eddig mozdíthatatlannak, értéktelennek gondolt tulajdont akár néhány napon belül készpénzre válthatja.

Segítünk megszüntetni a közös tulajdont

Amennyiben az Ön ingatlanhányada nem illeszkedik társaságunk portfoliójába vagy Ön nem kíván attól feltétlenül megválni, de szeretne tisztán látni lehetőségeit illetően vagy szeretne megállapodást elérni a tulajdonostársakkal, cégünk ebben is tud segíteni. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Társaságunk jogi tevékenységet nem végez. Minden olyan szolgáltatás, ami jogi szaktudást feltételez vagy a vonatkozó jogszabályok szerint jogi/ügyvédi tevékenységnek minősül, társaságunk ügyvédi iroda partnerei végzik, ezen szolgáltatások nyújtására vonatkozó megbízási szerződés a megbízó és az ügyvédi iroda között jön létre.

Kérdése van? Hívjon minket a +36 20 575 3795  telefonszámon!